Burgerschap als kern van onderwijs: Praktische handvatten en lesmateriaal

Heel concrete stappen zetten met burgerschapsonderwijs op school. Daar is de Stichting Katholiek Basisonderwijs Gelderland (SKBG). Met steun van de Leonardus Stichting, hard mee bezig. De opbrengsten daarvan zijn niet alleen in de twintig SKBG-scholen te zien, maar worden bij deze breed gedeeld.
Burgerschap lesmateriaal – een overzicht
Burgerschap in het onderwijs draait om het voorbereiden van leerlingen op hun rol in de maatschappij. Het gaat over het ontwikkelen van kennis, vaardigheden en houding die nodig zijn om actief en verantwoordelijk deel te nemen aan een democratische samenleving.
Binnen het primair onderwijs zijn de concept-kerndoelen voor burgerschap opgesteld om scholen richting te geven bij het invullen van dit belangrijke thema.
De concept-kerndoelen omvatten onderwerpen zoals democratisch handelen, respect voor diversiteit en verantwoordelijkheid in sociale en maatschappelijke contexten. Voor elk kerndoel is een overzicht van geschikt lesmateriaal samengesteld, zodat leerkrachten praktische handvatten hebben om burgerschap op een toegankelijke en doelgerichte manier te integreren in hun onderwijspraktijk.
Zie het overzicht via deze link: Burgerschap lesmateriaal
Het stappenplan Burgerschap
Om scholen duidelijkheid en houvast te bieden, is dit stappenplan ontwikkeld. Met dit stappenplan kan een school invulling geven aan haar wettelijke taak op een manier die bijdraagt aan de missie en identiteit van de school.
Het stappenplan biedt concrete handvatten voor een cyclische en meetbare aanpak van burgerschapsonderwijs. Zo helpt het scholen niet alleen te voldoen aan de wettelijke eisen, maar ook om daadwerkelijk impact te maken op het leven van hun leerlingen.
Zie het stappenplan via deze link: Stappenplan Burgerschap
(Tekst Michelle Evertse en Mathilde Tempelman-Lam)